Guide till köp av kökskniv

En bra basupsättning av köksknivar är ett måste även för det minsta köket eller till kocken som endast lagar mat då och då. Bra knivar underlättar och effektiviserar matlagningen och håller i många år. Använd guiden för att ta reda på vilka köksknivar som passar bäst för dig och dina behov. 

Örtkniv

En liten kniv till att hacka grönsaker och frukt. Knivbladet på en örtkniv är vanligtvis mellan 6-10 cm med en vass egg, perfekt för att skära bort skönhetsfläckar på frukt och grönsaker.

 

Universalkniv              

En all around kniv med ett knivblad på ca 13 cm. Kan användas för att skära och putsa kött samt större grönsaker eller till frukost för att skära pålägg.

 

Brödkniv

Brödknivar har en vågig eller sågtandad egg. Denna typ av egg gör det enkelt för kniven att skära igenom en hård brödskorpa utan att riva eller mosa det mujka brödet.

  

Kockkniv 

Kockkniven är den mest populära kniv att ha i köken. En kockkniv har ett 18-24 cm långt knivblad med skarp egg som används för att ta bort ben från kött. Kniven används för att skära enhetliga köttstycken. Eggen kan vara slät eller med små skåror.

 

Grönsakskniv

En japansk grönsakskniv (Santoku-kniv) har en slät kant och ett blad med en lätt böjning med en vinkel på ca 60 grader. Toppen av Santoku-knivens handtag är i rak linje med bladets översta del. En Santokukniv används för att hacka grönsaker.

 

Köttyxa

En köttyxa har en tjock och tungt blad med en svagt böjd egg och används till att hacka kött samt skära bort och förbereda lederna men bör inte användas för att skära igenom större ben – använd då istället en såg.

  

Stekgaffel

En stekgaffel används till att fixera köttet på skärbrädan när det ska skäras i och fungerar som ett skydd för din hand om kniven skulle glida.

  

Skaffa dig det mest basala

Det är absolut inte nödvändigt att köpa en hel drös med specialknivar. Du kan börja med att köpa ett par basknivar till vardaglig användning och öka din samling över tid. Vi rekommenderar följande knivar till en basuppsättning:

- Kockkniv
- Brödkniv
- Universalkniv

Kom också ihåg ett skärpstål så du kan hålla dina kvinar vassa länge.