Skärpstål

För att hålla dina nya knivar raka är det nödvändigt att använda skärpstål. Efter några drag på ditt skärpstål, innan du lagar mat, blir dina knivar alltid supervassa och du får optimal funktionalitet i köket. På Cibumic har vi ett stort urval av skärpstål för alla typer av knivar. På denna sida kan du se vårt sortiment och samtidigt bli klokare på varför det är viktigt att skaffa skärpstål till dina knivar.

5 artiklar

per sida

5 artiklar

per sida

Håll dina knivar raka med skärpstål

Med skärpstål kan du upprätthålla kvaliteten på dina knivar dagligen. Från det ögonblick du börjar använda dina nyinköpta knivar börjar de bli slöa – och det är oavsett om knivarna är dyra eller billiga. Knivseggen blir slö eftersom knivens användning ger små skåror och skevhet på knivseggen. Knivseggens hårdhet har en liten effekt på hur lång tid det tar innan kniven börjar bli slö, och den blir slö med tiden oavsett vad. Därför bör du skaffa skärpstål, samtidigt som när du investerar i nya knivar så att du kontinuerligt kan upprätthålla kvaliteten på dina knivar.

Optimera underhållet med en slipsten

Skärpstål är ett verktyg som används för att slipa dina knivar dagligen och du kan använda skärpstålet varje gång du lagar mat. Detta är inte en nödvändighet utan en lyx, och det räcker ofta att slipa dina knivar 3 till 4 gånger i månaden.

Knivseggen består av många små skåror, som helst bör peka på samma sätt så att kniven kan skära optimalt. Skärpstålet slipar kniven så att skårorna riktas åt samma håll trots slitaget, som den dagliga användningen av kniven medför, och därmed bibehåller knivens skärpa.

Förutom ett skärpstål, är det ibland också nödvändigt att slipa knivarna på en slipsten. Detta görs dock mycket mer sällan – vanligtvis 1 till 2 gånger per kvartal. Här på Cibumic har vi ett stort urval av slipstenar så du kan garanterat hitta en som matchar dina behov.

Välj rätt skärpstål

Det finns många typer av skärpstål, alla riktar sig till olika typer av knivar. Det vanligaste skärpstålet är främst lämpligt för att räta ut eggen på knivar vars stål är relativt mjukt, vilket är fallet med knivar i det lägre prisklassen.

Ett keramiskt skärpstål är tillverkat av hårt komprimerat keramiskt material. Keramiskt skärpstål är i sig självt mycket hårt och är därför väl lämpat för att återställa knivsegg av hårda ståltyper, inklusive japanska knivar. Det keramiska skärpstålet, är därför lämpligt för både vanliga knivar och för knivar med extra hårt stål, till exempel japanska knivar.

Det finns också en typ av stål som kallas diamantskärpstål, som består av en kärna av rostfritt stål som är belagd med diamantpulver. Ytan på diamantskärpstålet är grov och stålet har en mer slipande effekt på kniven, än de andra skärpståls typerna. Ett diamantskärpstål används ofta av människor som tillbringar mycket tid i köket och som därför vill vara fria från att behöva slipa knivarna ofta.

Kontakta oss och få reda på mer

Tvivlar du på vilket skärpstål du bör välja till dina nyinköpta knivar? Eller behöver du vägledning om hur du använder ditt nya skärpstål? Tveka inte att kontakta oss.

På Cibumic är vi alltid redo med svar och goda råd. Vi har många års erfarenhet inom knivar och knivtillbehör, som vi mer än gärna delar med oss av. Kontakta oss via e-post info@cibumic.se.