Bästa knivslipsten
Du strosar runt i matbutiken och får syn på en underbar bit kött – plötsligt får du en idé. Du ska bjuda någon du tycker om på en utsökt middag. Men väl hemma står du och ska påbörja matlagningen när du inte ens kan skära upp plasten som köttet är paketerat i. Dina knivar är helt enkelt slöa och det förstör glädjen med matlagningen. Glädjen att kunna njuta av en god bit mat börjar redan i köket med matlagningen, kanske i kombination med ett gott glas vin. Och då ska väl inte dina slöa knivar komma och förstöra kvällen redan innan den har börjat?
Svaret är helt enkelt att ta hand om dina köksknivar med hjälp av den bästa knivslipen på marknaden. Vassa och slipade knivar gör inte bara matlagningen roligare, det gör i själva verket den även säkrare eftersom det kan vara farligt att använda slöa knivar.
En slö eller trubbig kniv gör nämligen att det bli svårt att skära upp och hacka en del matvaror, då behöver du använda fler muskler och tyngd för att kunna skära genom eller dela en matvara. Något som ökar risken för att slinta med kniven – vilket kan vara mycket farligt. Se därför till att underhålla dina köksknivar, det är i själva verket inte särskilt tidskrävande eller jobbigt om du gör på rätt sätt, och här får du lite tips på hur du kan ta hand om dina knivar på bästa sätt. Det handlar om att skaffa den bästa knivslipen så du kan slipa dina knivar enkelt och lätt.
Vilken är den bästa knivslipen?
När kniven glider igenom alla typer av matvaror som om det vore smör, är kniven tillräckligt vass och därmed rätt slipad. Men olika knivar är tillverkade i olika material och därför ska de slipas på olika sätt. Det finns en hel uppsjö med olika typer av köksknivar såsom fiskknivar, köttknivar, fruktknivar och keramiska knivar. De vanligaste knivarna är tillverkade av stål, men stålet har olika hårdhet och det avgör vilken typ av knivslip du ska använda.
Du bör alltid använda den bästa knivslipen som passar till den typ av kniv du vill slipa. Bästa knivslipen för just din kniv beror alltså på vilken typ av kniv det är. Det finns olika typer av knivslipar. Den bästa knivslipen för japanska knivar behöver inte vara samma som bästa knivslipen för köttknivar. Undersök därför vilken typ av kniv du har och skaffa den bästa knivslipen för just din kniv.
När du ska slipa dina knivar är det bra att tänka på att olika knivar ska slipas i olika vinklar för att få till den bästa knivslipningen. Med en vinkelguide till den bästa knivslipen för just din kniv, kan du vara säker på att du vinklar din kniv rätt när du ska slipa den.
Så använder du en knivslip
Eftersom det finns olika typer av knivslipar måste du anpassa dig efter den modell du använder. Om du har en köttkniv som du ska slipa är den bästa knivslipen kanske inte samma som för en grönsakskniv. Men de vanligaste knivsliparna är antingen ett litet block som kan placeras på diskbänken. Blocket har ofta gummi undertill, vilket gör att det ligger still medan du slipar din kniv. Du vinklar kniven och för den fram och tillbaka över slipstenen för att slipa kniven.
Det finns även modeller som är avlånga, dessa modeller har ofta ett eller flera jack där kniven kan föras fram och tillbaka. Nere i jacken sitter små slipstenar som slipar knivbladet i rätt vinkel. Vilken som är den bästa knivslipen för dig beror helt enkelt på tycke och smak. Om du har många olika typer av knivar som kräver olika typer av slipstenar kan en modell med flera olika slipstenar passa bäst. I annat fall kan ett sett med en större slipsten vara optimal till din kniv.