Slipning av kockknivar
För daglig användning ska du se till att hålla knivens egg jämn. Det görs lättast med skärpstål.
För en grundlig rengöring av knivens egg kan du med fördel använda slipsten.
Se vårt utbud av keramisk skärpstål och slipsten här
Hur man slipar sin kniv med en slipsten
Det bästa bästa sättet att slipa sin kockkniv på är med en våt slipsten. Det finns andra sätt att slipa knivar på, men många sätt har en tendens att slipa bort för mycket material från bladet. Det krävs lite övning för att få till det korrekta sättet att slipa sin kniv på. När du har lärt dig konsten att slipa dina knivar, så kan dina knivar hålla länge och du sparar både tid och pengar.
Svårighetsgrad: Medel
Tid: 2 minuter
Så gör du:
1: Lägg slipstenen i en skål med vatten ett par minuter och låt den suga åt sig vattnet.
2: Placera slipstenen med de grövsta kornen uppåt på en skärbräda (ju lägre kornnummer desto grövre är slipstenen), med en blöt kökshandduk under för att förhindra slipstenen från att glida.
3: Med en hand tar du fatt om kniven och håller dess egg mot slipstenen med en vinkel på 20 grader. Stabilisera kniven med den andra handen.
4: Med ett försiktigt tryck, dra knivbladet på tvärs över stenen i en glidande rörelse så hela eggen har haft kontakt med slipstenen och hela tiden i en vikel på ca 20 grader.
5: Upprepa rörelsen 10 gånger och vänd därefter kniven så och upprepa 10 gången på bladets andra sida.
6: Vänd därefter slipstenen så den finkorniga sidan är uppåt (ju fler korn, desto finare slipning).
7: Upprepa rörelsen 10 gånger på varje sida av knivbladet.
8: Avsluta med att skölja av kniven så den blir ren från små partiklar som har slipats bort. Torka kniven med en kökshandduk.
Tips:
Slipa alltid kniven i samma riktning. Vilken riktning du föredrar spelar ingen roll för resultatet.
Om din kniv är mycket slö kan du behöva upprepa processen.
Även om några påstår att vissa knivar aldrig behöver slipas så är det en myt. Redskap ämnade att skära skapar friktion och friktion medför att knivens egg mister lite av dess skarphet. Det är tyvärr omöjligt att undgå fysikens lagar.
Vi kan även rekommendera att du kollar lite närmre på denna video på hur man slipar kockknivar med en våt slipsten.