Hur man använder skärpstål

Kom ihåg att skärpstål inte är till för att slipa en slö kniv vass med. Skärpstål är ett verktyg för att vidhålla en redan vass kniv och se till att den inte blir slö. Om din kockkniv är slö eller om du kan se synliga hack bör du slipa eggen med en våt slipsten för att få den vass igen.

När du slipar din kockkniv på skärpstål, håll då skärpstålet med ett fast grepp i handen eller stöd den mot en skärbräda. Detta görs bäst genom att placera spetsen av skärpstålet på skärbrädan medan du håller skärpstålet vertikalt. Placera hälen av knivbladets egg mot skärpstålet som om du skulle skära i det. Vinkla knivbladet ca 20 grader från skärpstålet.

 Placering af kniv på strygestålVinkel af kniv på strygestål

Med ett lätt tryck dras knivbladet tillbaka och på tvärs neråt över skärpstålet i en långsam glidande rörelse så hela eggen har haft kontakt med skärpstålet och hela tiden i en ca 20-gradig vinkel.

 Træk kniv over strygestål 1Træk kniv over strygestål 2

Byt sida på knivbladet och upprepa rörelsen, fortarande med en 20-gradig vinkel.

 Træk kniv over strygestål 3Træk kniv over strygestål 4

Upprepa som tidigare med ca 10 drag ner över skärpstålet på båda sidor av knivens egg.

Avsluta med att skölja både kniv och skärpstål för att göra rent från små metallpartiklar som du har slipat av. Torka kniven med en torr kökshandduk.

 

Om kniven inte känns vass efter du har använt skärpstålet kan det tyda på att det är dags att slipa kniven med en våt slipsten.

Se vårt utbud av keramiska och dimantskärpstål här KLIK HER