Vilket skärpstål ska man välja?

Vassa knivar är alltid en förnöjelse att arbeta med. Skarpa knivar skär båda snabbt och lätt igenom maten med rena och jämna snitt, och flisar inte varken kött eller grönsaker. Det är tydligt när du skär i mat med skorpor och hinder som tillexempel nybakat bröd, spröda tomater eller om du ska skära av ett stycke kött. Det är en stor glädje att arbeta med en vass kniv.

Du slipar dina knivar med slipsten och håller knivarna skarpa med ett skärpstål. Efterhand kommer dina knivar få små hack och skevheter som gör att de blir mindre vassa. Ett skärpstål slätar ut knivens egg och minimerar små hack och skevheter. Skärpstålet gör inte kniven vassare än innan. För att göra en slö kniv vass ska du använda slipsten. Slipstenen slipar bort en liten del av eggen för att göra dina knivar vassa igen.

Vid regelbunden användning av skärpstålet ska knivarna skärpas 3-4 gånger i månaden. Knivarnas kvalitet och typ av stål avgör när knivarna behöver skärpas. Ju hårdare stål kniven är framställd av – desto mer sällan behöver den skärpas. Hur ofta och hur du använder knivarna är också en faktor som bestämmer hur ofta dina knivar behöver skärpas. En bra tumregel är att slipa dina knivar när du inte enkelt och jämnt kan skära igenom en tomat.

Vilket skärpstål ska du då välja? 

Det finns flera olika typer. Inom skärpstål finns det 3 olika huvudgrupper: diamantskärpstål, keramiska skärpstål, och vanligt skärpstål av stål. Det finns även många underkategorier och typer av varianter. Nedan beskrivs de 3 huvudgrupperna av skärpstål.

Diamantskärpstål

Ett diamantskärpstål har en kärna i rostfritt stål som är täckt av diamantpulver. Skärpstålet har en mer rå yta och har en något mer slipande effekt på kniven i förhållande till ett keramiskt skärpstål. Diamanskärpstål blir huvudsakligen använt av människor som arbetar mycket i köket och inte önskar att slipa sin kniv så ofta.

Keramiskt skärpstål

Ett keramiskt skärpstål är gjord av ett hårt pressat keramiskt material. Det keramiska skärpstålet fungerar mycket bra till att släta ut knivens egg om bladet är gjort av hårt stål, tillexempel japanska knivar tack vare skärpstålets hårda yta.

Vanligt skärpstål

Ett vanligt skärpstål är gjort av stål som har massor med spår längs med stålet. Skärpstålet bäst lämpad till att släta ut knivar med en relativt mjuk yta, tillexempel billigare knivar från din lokala livsmedlesbutik. Ett vanligt skärpstål är mindre lämpat att släta ut eggen på hårdare knivar, till exempel japanska knivar då dessa knivars kärnstål är mycket hårt.

Vilken skärpstålstyp?

Av dessa tre huvudgrupper är det keramiska strykstålet mest lämpad att släta ut eggen på både vanliga och hårdare knivar som tillexempel japanska knivar.

Det finns många olika modeller och typer av keramiskt skärpstål. Det keramiska materialet är mycket hårt och sprött, det är inte speciellt slagtåligt och kan gå sönder om det tappas. Det finns vissa modeller där kärnan är gjord av stål och som därmed är mer slagtålig. Det är viktigt att du väljer ett skärpstål med stålkärna. Alla Cibumics keramiska skärpstål har en stålkärna, för att ge dig bästa kvalitet och hållbarhet.

Se Cibumics utbud av skärpstål här.