Guide: Så skärper du din keramiska kniv

En keramisk kniv kan vara en mycket bra investering. Traditionella knivar blir ofta slöa och trubbiga snabbt. Men hur kan det komma sig att keramiska knivar håller mycket längre? Det har att göra med kvaliteten på knivseggen. Många väljer keramiska knivar eftersom bladen är mycket hårdare och därmed mer tåliga.

 

Det betyder i korta drag att kniven inte blir slö lika snabbt som andra knivar blir. Men det kräver att du sköter om din kniv och det ska vi titta närmare på här. Det finns nämligen ett par saker du ska tänka på när du ska skärpa din keramiska kniv och mer om det strax.

 

Många användningsområden med keramiska knivar

 

Keramiska knivar kan användas till många olika saker och det är i själva verket ett riktigt bra köksredskap oavsett om du är nybörjare eller proffs i köket. Men rätt köksredskap blir det enklare att laga mat, vilket dessutom gör det roligare.

En keramisk kniv kan användas till att hacka grönsaker som lök, vitlök, morötter och någon annan grönsak. Men den kan också användas till i princip alla andra livsmedel som du ska skära eller filea och göra bitar av såsom kött, fisk eller fågel. Givetvis kan en keramisk kniv också användas om du är vegetarian och ska skära upp din tofu i bitar eller något annat typ av vegetarisk produkt.

Med en keramisk kniv blir matlagningen enkel och i själva verket också säkrare. Med en slö och trubbig traditionell kniv kan du lätt slinta och riskera att skära dig. En keramisk kniv är så vass att du enkelt kan skära igenom även hårda grönsaker, frukter eller köttbitar. Livsmedel som du annars kanske skulle behöva speciella köttknivar, grönsaksknivar och liknande för att kunna förbereda.

En vass keramisk kniv gör helt enkelt matlagningen säkrare och enklare. Men för att hålla din kniv vass behöver du skärpa den ibland. En keramisk kniv behöver inte skärpas lika ofta som en traditionell kniv, men det behöver göras ibland. Vi ska titta närmare på hur man går till väga när man ska skärpa en keramisk kniv. 

 

Hur vet jag när min keramiska kniv behöver skärpas?

 

Det är få saker som används så mycket som köksknivar när det kommer till köksredskap. Ska du skära upp några bitar frukt till en god fruktsallad, hacka grönsaker till maten eller filea en bit fisk så behöver du använda en kökskniv. Problemet med traditionella köksknivar är att de snabbt blir slöa och trubbiga. Det blir inte bara jobbigt att skära och hacka maten utan det är även en säkerhetsrisk, eftersom du enkelt kan slinta med kniven när det är svårt att skära igenom exempelvis en grönsak eller köttbit.

Med keramiska knivar får du toppkvalitet som gör att slipper skärpa knivarna ofta, men med det sagt blir även keramiska knivar slöa efter ett tag – även om det tar bra mycket längre tid. Du märker att dina keramiska knivar behöver skärpas när det börjar bli svårare att skära och hacka olika typer av livsmedel. Ibland kan du till och med titta på knivbladet och se att kniven har börjat bli trubbig. Då är det dags att skärpa dina keramiska knivar, och hur du gör det ska vi gå igenom nu direkt.

 

Så skärper man en keramisk kniv

 

Hur du underhåller och tar hand som dina keramiska knivar påverkar givetvis hur ofta du behöver skärpa dem. Det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på när du har keramiska knivar i köket. Genom att ta hand om knivarna håller de sig skarpa och vassa längre, vilket gör att du inte behöver skärpa dem särskilt ofta. Det du ska tänka på är följande:

  • Diska inte knivarna i maskin.
  • Använd diskborste eller en disksvamp när du diskar knivarna för hand.
  • Förvara knivarna rätt i ett knivblock eller på en knivmagnet.
  • Använd rätt skärbrädor i plast eller trä.

Keramiska knivar är tillverkade av en typ av stål som är hårdare än den stål som används i tillverkningen av traditionella knivar. Det gör att du behöver något som är hårdare för att kunna slipa dina keramiska knivar och det du kan använda är diamantbryne.

Posted in: